Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Jantarna kolesarska pot – EuroVelo9, kolesarska postojanka pri akumulacijskem jezeru Požeg

Obveščamo vas, da nam je uspelo s pomočjo  Občine Slovenska Bistrica obnoviti kolesarsko postojanko pri akumulacijskem  jezeru Požeg, ki je del EuroVelo 9 – Jantarna kolesarska pot.

ZAČETKI  EuroVelo 9 – JANTARNE KOLESARSKE POTI

EuroVelo je evropska mreža kolesarskih poti, ki je pričela z izvedbo projekta Evropske kolesarske federacije – ECF, katere cilj je bil razviti 12 dolgih kolesarskih poti, ki prepredajo celotno Evropo. Eden od navedenih projektov je tudi pot EuroVelo 9 –  Jantarna kolesarska pot.

Sama Jantarna pot oziroma cesta je bila verjetno najstarejša in najkrajša evropska trgovska poezava med Baltikom in Sredozemljem, po kateri so od pozne bronaste dobe do 5. stoletja trgovali z jantarjem.

Tako je EuroVelo 9 – Jantarna kolesarska pot ena izmed evropskih kolesarskih poti, ki bo povezala obalo Baltiškega morja z Jadranskim!

V Slovenijo pot pripelje iz Avstrije skozi Šentilj in vodi skozi Pesniško dolino. Nadaljuje po asfaltiranih lokalnih cestah proti Mariboru in nato skozi enega najlepših odsekov poti skozi Krajinski park Rački ribniki v predelu Rač ter  ob akumulaciji jezera Požeg skozi Spodnjo Polskavo, zaključi pa se pri gradu v Slovenski Bistrici. Pot je po celotni trasi označena.

Obe vodni površini v krajinskem parku Rački Ribniki – Požeg sta pravi raj za različne vrste vodnih ptic, kačjih pastirjev, dvoživk in zanimivih rastlin. Vodne površine v parku, spokojnost neokrnjene narave, šepet gozdov ter pesem ptic ustvarjajo raj za ljubitelje različnih vrst tamkaj živečih živali in rastlin, hkrati pa nudijo pravo sprostitev.

Splošni podatki

Skupna dolžina: 1200 km (od Baltika do Jadrana)

Podlaga: asfalt, makadam

Potek v Sloveniji: Šentilj – Pesnica – Maribor – Hoče – Rače – Spodnja Polskava – Slovenska Bistrica

Primerna je za turistično rekreativno kolesarjenje s treking kolesi.

EuroVelo 9 – Jantarna kolesarska pot – zloženka več na Zloženka kolesarskih poti

EuroVelo 9 – Jantarna kolesarska pot (Baltik – Jadran)

NASTANEK JANTARNE KOLESARSKE POTI

EuroVelo je evropska mreža kolesarskih poti, ki je pričela z izvedbo projekta Evropske kolesarske federacije, katere cilj je bil razviti 12 dolgih kolesarskih poti, ki prepredajo celotno Evropo. Eden od navedenih projektov je tudi pot EV 9 imenovana Jantarna kolesarska pot.

Sama Jantarna pot oziroma cesta je bila verjetno najstarejša in najkrajša evropska trgovska poezava med Baltikom in Sredozemljem, po kateri so od pozne bronaste dobe do 5. Stoletja trgovali z jantarjem.

Tako je Jantarna kolesarska pot, ena od evropskih kolesarskih poti, ki bo povezala obalo Baltiškega morja z Jadranskim! V Slovenijo pot pripelje iz Avstrije skozi Šentilj. Nadaljuje po asfaltiranih lokalnih cestah proti Mariboru in nato skozi Krajinski park Rački ribniki in ob akumulaciji Požeg po kolovozu. Ta del je eden lepših odsekov na poti, saj sta obe vodni površini pravi raj za različne vrste ptic in rastlin. Vodne površine v parku, spokojnost neokrnjene narave, šepet gozdov ter pesem ptic ustvarjajo raj za ljubitelje različnih vrst tamkaj živečih živali in rastlin, hkrati pa nudijo pravo sprostitev. Pot je po trasi označena in se nadaljuje skozi Spodnjo Polskavo in po regionalni cesti do Slovenske Bistrice, kjer je pri gradu konec označenega dela poti.

Primerna je za turistično rekreativno kolesarjenje s treking kolesi.

Jantarjeva pot jantarjeva pot   Jantarjeva potJantarjeva pot Jantarjeva pot janatrjeva pot