Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

PRVI PRAZNIK HMELJARSTVA NA SPODNJI POLSKAVI, 11.10.2025

Povzeto po FB Studio Bistrica:
PRVI PRAZNIK HMELJARSTVA NA SPODNJI POLSKAVI
Hmeljarstvo na spodnji Polskavi, ki se nahaja ob reki Polskavi, ima dolgo in bogato zgodovino. To območje je bilo v preteklosti pomembno sicer kot del kmetijskega gospodarstva, zlasti zaradi pridelave hmelja, ki je ključna sestavina pri proizvodnji piva.
Zgodovinsko gledano je hmeljarstvo na Polskavi začelo pridobivati na pomenu v 19. stoletju, ko je rastoče povpraševanje po pivu spodbudilo razvoj pridelave hmelja v Sloveniji in širše. Na spodnji Polskavi je bilo območje primerno za gojenje hmelja zaradi ugodnih podnebnih razmer, plodne zemlje in dobre dostopnosti do trgov. V 20. stoletju je to območje skozi industrijsko revolucijo in kasnejše modernizacijo doživelo razcvet hmeljarstva, še posebej po Drugem svetovni vojni, ko je prišlo do razvoja številnih hmeljnic in posodobitve kmetijskih praks.
Danes je na tem območju še vedno prisotno pridelovanje hmelja in ostaja pomemben del kmetijske tradicije, s posebnim poudarkom na lokalni ozaveščenosti in promociji izdelkov.
Letos so hmelj počastili prvič počastili spodnjepolskavski gasilci z organizacijo Oktoberfesta. V soboto 11.10. so pod šotorom zbrali lepo množico, ki se je v čarobni atmosferi, zabavala ob okusih bavarskih jedi in pijač ter v druženju ob glasbi in plesu s Pajdaši.
Vse skupaj pa se je začelo ob zvokih KUD gasilske godbe na pihala Spodnja Polskava in z zabijanjem pipe v sod, kar je tradicionalen simbol začetka Oktoberfesta. Ta običaj naj bi prinesel srečo, uspeh in obilje v prihajajočem času festivala ter označuje uradni začetek praznovanja, ko gostje lahko prvič uživajo v vrhunskih pijačah in vzdušju. Pipo je v poseben lesen sod zabil župan Občine Slovenska Bistrica, dr. Ivan Žagar. Nekaj besed zbranim je namenil predsednik KS Spodnja Polskava Marko Teskač.
M. V.

FB Studio Bistrica   

Povzeto po FB Bistričan

FB Bistričan

Na Spodnji Polskavi se je v soboto, 11. oktobra, letos prvič odvijal dogodek, ki časti dolgoletno tradicijo hmeljarstva v tem delu občine Slovenska Bistrica – Spodnjepolskavski Oktoberfest, praznik hmeljarstva in druženja, ki ga je z veliko vnemo pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Spodnja Polskava. Pod velikim prireditvenim šotorom se je zbrala množica obiskovalcev, ki so uživali v pristnem bavarskem vzdušju, ob okusih tradicionalnih jedi, hladnem pivu in veseli glasbi ansambla Pajdaši. Dogodek je bil več kot le zabava – bil je poklon bogati zgodovini hmeljarstva, ki je na Spodnji Polskavi že stoletja pomemben del lokalne identitete.

Slavnostni začetek festivala je zaznamoval nastop KUD gasilske godbe na pihala Spodnja Polskava, ki je z energičnimi melodijami ogrela obiskovalce, sledil pa je tradicionalni obred zabijanja pipe v sod – simbolni trenutek, ki označuje uradni začetek Oktoberfesta. To čast je imel župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar, ki je ob tej priložnosti odprl prvi sod in nazdravil uspehu novega dogodka. Zbrane je nagovoril tudi predsednik Krajevne skupnosti Spodnja Polskava, Marko Teskač, ki je izpostavil pomen ohranjanja lokalne tradicije in skupnostnega duha.Hmeljarstvo na Spodnji Polskavi ima globoke korenine, ki segajo v 19. stoletje, ko je naraščajoče povpraševanje po pivu spodbudilo razvoj hmeljarstva po vsej Sloveniji. Ugodne naravne razmere, plodna zemlja in pridni ljudje so omogočili, da je prav to območje postalo prepoznavno po kakovostnem hmelju. Tradicija se ohranja vse do danes, ko lokalni pridelovalci in društva z različnimi pobudami skrbijo, da dediščina ne tone v pozabo. Prvi Spodnjepolskavski Oktoberfest je tako združil zgodovino, kulturo in zabavo, obenem pa postavil temelje za novo, letno tradicijo praznovanja hmeljarstva. Organizatorji že napovedujejo, da bodo festival prihodnje leto še nadgradili – z več vsebine, morda tudi s kakšnim presenečenjem.