Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Literarni dogodek – Brezmejnost

Spoštovani.

Kud Matiček Spodnja Polskava in Ritam Misli iz Varaždina pripravljata mednarodni literarni dogodek. Več je zapisanega spodaj in v priponki.

Ker to delamo prostovoljno in brez vstopnin, lepo prosimo za nekaj vaše pozornosti in kakšno objavo po vaših močeh.

Hvala.

BREZMEJNOST V MARIBORU

glas

valovanje zvoka

igra ustnic

za trenutek zaniha v zraku

spusti se na papir

črka

znak za črnost in belost

ključ

 

in se začne

čudovito obzorje igrivih prepletov

ubesediti

da

povezati zvok

v pahljačo skladnosti

povezati glasove

v pajčolan melodije

ustvariti podobe

neslutenih razsežnosti

utripanja vesolja

brezmejnost

 

(BREZMEJNOST, Milan Novak)

 

Ljudje zvečine želimo pripadati neki skupini. Tam se počutimo varno. Ampak se s tem omejujemo. Ograjujemo se od ostalih, ki niso v skupini. Z njimi sčasoma izgubimo stik.

Tudi besede se zlahka omejijo. Znotraj jezika. A dvignjene v pesem se osvobajajo. Pesem je brezmejna. Brezmejnost je svoboda. Le svobodno življenje seje mir. Poezija seže preko meja uma, preko besed »moje« in »tvoje«. Poezija je od vseh, je brezmejna.

KUD Matiček iz Spodnje Polskave in kulturno društvo Ritam Misli iz Varaždina pripravljata večer poezije in glasbe BREZMEJNOST.

V petek, 28. aprila 2017, ob 19. uri, v dvorani Vetrinjskega dvora, Vetrinjska ulica 30, Maribor.

Iz Makedonije prihajata pesnici Marina Mijakovska in  Ljubinka Doneva in pesnika Petko Shipinkarovski in Vasil Tocinovski. Nastopila bosta tudi hrvaška pesnica Ljubica Ribić in pesnik Valerio Orlić. Svojo poezijo bodo združili s slovenskima avtoricama Bredo Slavinec in Nino Medved in avtorjema Željkom Perovičem in Milanom Novakom. Skupaj, v treh jezikih, bodo njihove besede zazvenele svobodno in ustvarile lok brezmejne poezije. Člani dramske sekcije KUD Matiček bodo uprizorili kratko zgodbo »In nikakor ne pozabi na zobnike«, ki se bo na izviren način razpletala skozi ves večer. Z nastopom pevskega zbora bo sodelovalo tudi Makedonsko Kulturno Društvo Biljana iz Maribora.

Dogodek BREZMEJNOST je mednarodni projekt in se izvaja že drugo leto. Na prvem dogodku smo predstavili hrvaške avtorje, letos gostimo predvsem makedonske pesnice in pesnike. V sodelovanju s kulturnim društvom Ritam Misli iz Varaždina, organiziramo dogodek tudi v Zagrebu in Varaždinu.

Pesniki povsod po svetu govorijo en, pesniški jezik.

Za več informacij o dogodku vam je na voljo Milan Novak na telefonski številki 041 695 153.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a Comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja